Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

eşitlik derecesi ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

BSTS / Dilbilgisi Terimleri Sözlüğü

eşitlik derecesi anlamı İng. equative degree Osm. derece-i musavat Alm. Äquative Grade Fr. degré d'équatif
Gibi veya kadar ilgeçleriyle kavramların karşılaştırılıp eşit ölçüde gösterilmesi: Ahmet kadar Ali de çalıştı; Ahmet kadar çalışkan çocuk yoktur; Ayşe kadar saf kız bulunmaz; Dağ gibi adam devrildi gitti; Uçak yıldırım gibi gidiyor vb. (bakınız» üstünlük derecesi) .

BSTS / Dilbilim Terimleri Sözlüğü

eşitlik derecesi anlamı
bakınız» anlam dereceleri.

BSTS / Gramer Terimleri Sözlüğü

eşitlik derecesi anlamı İng. equative degree Osm. derece-i müsâvât Alm. äquative Grade Fr. degré d'équatif
Sıfat ve zarflar ile belirtilen kavramların kişilerde ve nesnelerde, nitelik ve nicelik bakımından eşit derecede bulunduğunu göstermek üzere başvurulan karşılaştırma yolu. Türkçenin tarihî ve yaşayan bir kısım kollarında eşitlik derecesi için +ÇA eki ile teg, tek, dek edatları kullanılmıştır: ET. kanıñ subça yügürti, süñüküñ tagça yattı «kanın su gibi aktı, kemiklerin dağlar kadar yığıldı». Çağ. tofragça «toprak gibi», Tkm., mençe «benim gibi»; Karh. yıgaç teg «agaç gibi, ağaç kadar» Çağ. anıñ dek «onun gibi» vb. türkiye Türkçesinde nitelik gösteren eşitlik derecesi için gibi, nicelik «miktar» gösteren eşitlik derecesi için de kadar edatı kullanılmaktadır: Etrafında Filiz gibi güzel bir kız görmedi. Senin gibi olamam. Nazan, Ayşe kadar becerikli değildir. Onun kadar cömert insan az bulunur vb.

Güncel Türkçe Sözlük

eşitlik derecesi anlamı
is. db. Kavramların "gibi, kadar" edatları ile karşılaştırılıp eşit ölçüde gösterilmesi: Ahmet kadar Ali de çalıştı. Uçak yıldırım gibi gidiyor.
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.