Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

hayal ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

hayal, -li anlamı
is. (haya:li) 1. Zihinde tasarlanan, canlandırılan ve gerçekleşmesi özlenen şey, düş, imge, hülya: "Mustafa Kemal hayallerin değil, hakikatlerin adamı idi." -F. R. Atay. 2. Belli belirsiz görülen şey, gölge. 3. fiz. Görüntü: İnsanın aynadaki hayali. 4. ruh b. İmge. 5. esk. Aydınlatılan bir perde arkasında deri veya kartondan yapılmış, hareket edebilen resimler ve bunlarla oynatılan oyun: "Hayal yani Karagöz oynatan bir sanatkârmış." -A. Ş. Hisar.

Kişi Adları Sözlüğü

Hayal anlamı Köken: Ar.
Cinsiyet: Kız
1. Zihinde tasarlanan, canlandırılan ve gerçekleşmesi özlenen şey. 2. Gölge.

Türkçe - İngilizce

hayal anlamı
isim
1) dream
2) illusion
3) imagination
4) fantasy
5) pipe dream
6) delusion
7) vision
8) fancy
9) reverie
10) shadow
11) specter
12) waking dream
13) phantasy
14) simulacrum
15) reflection
16) bubble
17) illusiveness
18) spectre
kelime öbeği
1) castles in the air
2) castles in Spain
3) pink elephant

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

hayal anlamı
(< Ar. hayâl) hayal

hayal eş anlamlısı

düş
is. 1. Uyurken zihinde beliren olayların, düşüncelerin bütünü, rüya: "Dadaloğlu'm, sevdası var başımda / Gündüz hayalimde, gece düşümde" -Dadaloğlu. 2. mec. Gerçek olmayan şey, imge, hayal. 3. mec. Gerçekleşmesi istenen şey, umut.
gölge
is. 1. Saydam olmayan bir cisim tarafından ışığın engellenmesiyle ışıklı yerde oluşan karanlık: "Etrafına gölge salmayan, yemiş vermeyen hangi kütük baltadan kurtulur?" -H. E. Adıvar. 2. Güneş ışınlarından korunacak yer: "Sakın kesme, gölgesinde yorgun çiftçi dinlensin." -M. Ş. Esendal. 3. Ne olduğu anlaşılamayan karaltı, silüet: "Pencereden dışarıya bir gölge çıktı, arkasından seğirttiler." -A. Gündüz. 4. Resimde bir şekli cisimlendirmek için, onun ışık almaması gereken yerlerine vurulan az çok koyu renk. 5. Röfle. 6. Yetkisi olmadığı hâlde etkili olan: Gölge başkan. Gölge kabine. 7. mec. Birinin yanından hiç ayrılmayan kimse. 8. mec. Koruma, kayırma himaye: Onun gölgesi altında yaşıyor.
görüntü
is. 1. Gerçekte var olmadığı hâlde varmış gibi görünen şey, hayalet. 2. Herhangi bir nesnenin mercek, ayna vb. ile oluşturulan biçimi, hayal. 3. Manzara. 4. fiz. Herhangi bir nesnenin mercek, ayna vb. araçlarla oluşturulan biçimi, hayal. 5. mat. Sayı doğrusu üzerinde bir sayıya karşı gelen nokta. 6. sin. ve TV Bir film üzerinde sıralanmış resimlerin gösterici yardımıyla ekrana art arda düşürülmesi sonunda hareketin yeniden kurulmasıyla ortaya çıkan görünüş, görüntülük üzerindeki hareketli resimler bütünü.
hülya
is. (hülya:) 1. Tatlı düş, hayal: "Talihin kırkyılda bir karşıma çıkardığı saadet hülyasını tehlikede buldum." -H. E. Adıvar. 2. esk. Kuruntu.
imge
is. 1. Zihinde tasarlanan ve gerçekleşmesi özlenen şey, düş, hayal, hülya. 2. Genel görünüş, izlenim, imaj: "Efsanevi asi kız imgesine, bu imgenin kararlı ödünsüzlüğüne kavuşabilirdi." -M. Mungan. 3. ruh b. Duyu organlarının dıştan algıladığı bir nesnenin bilince yansıyan benzeri, hayal, imaj. 4. ruh b. Duyularla algılanan, bir uyaran söz konusu olmaksızın bilinçte beliren nesne ve olaylar, hayal, imaj.

"hayal" için örnek kullanımlar

Hepimiz bu sonuçlar hayal kırıklığına uğradık'' şeklinde konuştu.
We are disappointed with these results,'' he said.
Kaynak: fotospor.com
Gerisi sanatsal hayal gücünün sınırlarına doğru yolculuk yaptı.
The journey towards the limits of artistic imagination did the rest.
Kaynak: yeniasir.com.tr
Hayal kırıklığına uğrayan bankalar cezayı yargıya taşıyacak.
Disappointed, the banks will bear the penalty judgment.
Kaynak: haber.gazetevatan.com
Müthiş bir iş başardılar ama buna rağmen hayal kırıklığı yaşadılar.
Have done a terrific job, but nevertheless experienced frustration.
Kaynak: fotospor.com
Şarkı uzun sürer "hayalet" olarak algılansa da aslında İrem Yağcı'nın deyimiyle "hayal et" demektedir, internette şarkısını dinleyen herkes
Kaynak: Hayalet Sevgilim
Terimin bu kullanımının sıradan lisan üstündeki karışıklarından beri, bazı psikiyatrlar bu işlemi tarif etmek için hayal (ing.
Kaynak: İmgelem
Kurgu, -tamamen veya kısmen- gerçek olmayan; yazar veya sanatçı nın hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. Edebiyat ,
Kaynak: Kurgu

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.