Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

hükümran ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

hükümran anlamı
sf. esk. Egemen.

Türkçe - İngilizce

hükümran anlamı
sovereign

hükümran eş anlamlısı

egemen
sf. 1. Yönetimini hiçbir kısıtlama veya denetime bağlı olmaksızın sürdüren, bağımlı olmayan, hükümran, hâkim: Egemen devlet. 2. mec. Sözünü geçiren, üstünlük kazanan.

"hükümran" için örnek kullanımlar

Hanedan; hükümran aile, hükümdarlık ailesi, hükümdar ailesi. Bir devletin hükümdarı bulunmuş, hükümdarlığını yapmış kişinin ailesi, onun
Kaynak: Hanedan
Kraliçe ünvanını ebeveynlerinden alan ve eşi kral olmayan kraliçeyi diğerlerinden ayırmak için "hükümran kraliçe" (Fr. reine regnante)
Kaynak: Kraliçe
Roma-Cermen İmparatorluğu her biri hükümran olan birçok küçük devlete ayrılmıştır, İmparatorluk makamının yetkileri ise çok kısıtlanmıştır.
Kaynak: Otuz Yıl Savaşı
1386'da, Polonya hükümran kraliçesi Jadwiga ile evlenmiş, Hristiyanlığı kabul etmiş ve Władysław'da vaftiz olmuştur. Böylece Władysław
Kaynak: Jogaila
Ninova;, Asurluların hükümdarı olup 52 sene hükümran olmuştur. Asur Devleti yaklaşık 1300 yıl varlığını sürdürmüştür. Kerkük şehrini bina
Kaynak: Ninova
Tüm Britanya adasında hükümran Birleşik Krallık'tır. Tüm ülke Meşrutiyet le yönetilir. Buna göre Galler dahil tüm adada Kraliçe: II.
Kaynak: Galler
Stark hanedanı kuzeydeki hükümran soylu bir hanedandır. Merkezleri Kışyarı'dır. Armaları buz beyazı üzerinde gri bir ulu kurttur.
Kaynak: Buz ve Ateşin Şarkısı karakterleri
Hulefa-yı Fâtımî dâîlerinin Abbâsîler'in hükümran oldukları ülkelerde kuvvetli bir propaganda teşkilâtı oluşturdukları sıralarda şiîliğin
Kaynak: Alevilik
Adın geçtiği Kur'an âyetleri: Sonra arş üzerine istivâ etti (hükümran oldu). Yere gireni, ondan çıkanı, gökten ineni, ona çıkanı bilir.
Kaynak: Basîr
Sırpların şehre verdikleri ad olan “Uroševac” ise, Orta Çağ 'da bölgede hükümran olan Sırp kralı Stefan Uroš'un adıyla alakalıdır.
Kaynak: Ferizovik
Ptolemaios hanedanı hükümdarları ve eşleri: Birkaç kraliçe tek başına hükümran olmuştur. Bunlardan en başarılı olanı ve ünlüsü MÖ 51 -MÖ 30
Kaynak: Ptolemaios Hanedanı
Devleti , Kazan Hanlığı ve Astrahan Hanlığı daha az süre hükümran olmuşlar ve Kırım 'dan çok daha evvel Rusya 'nın istilâsına uğramışlardır.
Kaynak: I. Mengli Giray
binyılın başlarında Anadolu'da hükümran olan Hitit ve Urartu krallıklarının sınırı içinde gözükmektedir. Daha sonra M.Ö. 670 yıllarında
Kaynak: Kızılelma, Koyulhisar
Senyörlükten, “accoppiatori”den (hükümran) ve hepsinin Medici taraftarı olduğu beş yılda bir değişen 240 üyeden oluşan balia (yönetim)
Kaynak: Albizzi ailesi

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.