Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

idare etmek ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

idare etmek anlamı
1) yönetmek, çekip çevirmek: "Aramızdan biri mesela ev sahibi Kâzım Bey müzakereyi idare etsin." -R. N. Güntekin. 2) tutumlu kullanmak: "Lakin siz, yine sabaha kadar kalacakmışız gibi idare edin mumu." -R. N. Güntekin. 3) yetmek, yetişmek: "Evler ve dükkânların Ahmet'i idare edeceği belli idi." -S. F. Abasıyanık. 4) alışverişte yeterli olmak, kurtarmak: Bu kumaşı o fiyata veremem; idare etmez. 5) göz yummak, hoş görmek; 6) örtbas etmek.

Türkçe - İngilizce

idare etmek anlamı
fiil
1) manage
2) administer
3) handle
4) manipulate
5) control
6) rule
7) govern
8) conduct
9) steer
10) rein in
11) supervise
12) direct
13) boss
14) officer
15) administrate
16) make it do
17) make do
18) look after
19) make out
20) mastermind
21) content oneself
22) quarterback
23) conn
24) rub
25) rub along
26) scrape along
27) make shift
28) spin out
29) bestride
30) guide
isim
1) husband
kelime öbeği
1) make both ends meet

idare etmek eş anlamlısı

kurtarmak
(-i) 1. Bir canlıyı bir felaketten, tehlikeden veya zor durumdan uzaklaştırmak: "Şu durup dururken şimşek gibi çakan ağrılardan kurtarsınlar, servetimin yarısını anamın ak sütü gibi vereyim." -R. N. Güntekin. 2. Kurtulmasını sağlamak: "Bunlar tahlisiye madalyalarıdır. Geçen sene yangında bir çocuğu kurtardım." -N. Hikmet. 3. Uzaklaştırmak. 4. Kazandırmak, yeniden ele geçirmek: "Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." -Atatürk. 5. Bir şeye zarar gelmesini önlemek: "Bu kız beni ilk defa çevreme karşı isyandan kurtardı." -H. E. Adıvar. 6. Birinin cezalandırılmasına engel olmak: "Baban bana vaktiyle iyilik yaptı, seni kurtaracağım." -H. E. Adıvar. 7. (nsz) Bir şeyin değerini karşılamak: Beş bin liradan aşağısı kurtarmaz!
yetişmek
(-e) 1. Ulaşmak, ermek, varmak, vasıl olmak: "Gâvur Ali kahvedeki cemaate hiçbir şey söylemeden küçük çobanla uzaklaştı, bir nefeste ağıla yetişti." -Ö. Seyfettin. 2. Vaktinde tamam olmak, bitmek, hazırlanmak, hazır olmak: Bu giysi yarına yetişmeli. 3. Vaktinde varmak, vaktinde bulunmak: "Öteki tünelle gelseler de vapura yetişeceklerini bilirlerdi." -A. Ş. Hisar. 4. Bir işe başlamış olanlara veya gidenlere sonradan katılmak: "Kadınlar, derme çatma ayakkabılarıyla onlara zor yetişebiliyorlardı." -Y. K. Karaosmanoğlu. 5. Değmek, uzanıp dokunabilmek: Ben o dala yetişemem. Bu ip kuyunun dibine yetişmez. 6. Vakit bulmak, yapabilmek: Ben bu kadar işe yetişemem. 7. (nsz) Yetmek, yeter olmak, kâfi gelmek: Bu para yetişir. Bu yemek hepimize yetişir. 8. Bir zamanda yaşamış olmak, bir zamanı veya kimseyi görmüş olmak: "Bol zamanıma yetişti de ben onu böyle şımarık büyüttüm." -P. Safa. 9. (nsz) Üremek, büyümek, olmak: "Şu Marmara kıyılarında o sene bol meyve yetişmişti." -S. F. Abasıyanık. 10. (-de) Eğitim görmüş olmak, öğrenmek, gelişmek: "İşte bu kadronun içinde yetişecektim ben." -Y. Z. Ortaç. 11. İş görebilecek yaşa gelmek, büyümek. 12. Yardım etmek, yardımına koşmak: "Tam o sırada talih imdadıma yetişti." -R. H. Karay.
yetmek
(nsz) 1. Bir gereksinimi karşılayacak, giderecek nicelikte olmak: "Hasan'ın gücü yetse belki de dayak atacak." -H. E. Adıvar. 2. (-e) Yeterli sebep olmak: Bir sigara bir ormanı yakmaya yeter. 3. Kötü bir davranış, durum, tutum yeterli olmak, kâfi gelmek: Bu zulüm artık yeter! 4. (-e) mec. Başkasına gereksinim duymamak, kendine yeter olmak: "Kendiyle dolu, kendine yeten, olgun ve aydın bir insanın değil bir günü, bazen bir saati bile yüz binlerce lira değerinde olabilir." -H. Taner. 5. (-e) hlk. Bir yaşa erişmek, ulaşmak: "At dört, kız on beşe yettiği zaman / Severim kır atı bir de güzeli." -Dadaloğlu. 6. hlk. Olgunlaşmak.

"idare etmek" için örnek kullanımlar

30 yıldır sanat camiasında olan birini idare etmek hiç kolay değil.
One of the arts community for over 30 years, which is not easy to manage.
Kaynak: habergazete.com
Sonuçta bir armutla idare etmek zorunda kaldılar.
As a result they were forced to handle a armutla.
Kaynak: timeturk.com
Bir kulübü idare etmek kadar zor bir şey yok.
There is nothing so difficult to manage a club.
Kaynak: hurriyet.com.tr

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.