Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

ispirto ne demek?

 - 7 sözlük, 7 sonuç.

BSTS / Kimya Terimleri Sözlüğü

ispirto anlamı İng. spirit Alm. Spiritus Fr. esprit de vin
İçilmemesi amacıyla içine uygun katkılar eklenmiş etil alkolün halk dilindeki adı.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

ispirto anlamı Osm. küul Fr. esprit de vin, alcool éthylique
(alkol) kimya)

Güncel Türkçe Sözlük

ispirto anlamı
is. (ispi'rto) hlk. 1. Alkol: "Garip kıyafetli, ağızları ispirto kokan, gözleri kırmızı iki adamla gırtlak gırtlağa boğuşuyordu." -H. E. Adıvar. 2. mec. İçki.

Kimya Terimleri Sözlüğü

ispirto anlamı İng. spirit Alm. Spiritus Fr. esprit
İçilmemesi amacıyla içine uygun katkılar eklenmiş etilalkolün halk dilindeki adı.

Türkçe - İngilizce

ispirto anlamı
isim
1) spirit
2) alcohol
3) aqua vitae

Türkçede Batı Kökenli Kelimeler Sözlüğü

ispirto anlamı İt..spirito
1. Etil alkol: § "İbrahim, ispirtonun verdiği ısrar duygusuyla yalvarıyor, emelinden vazgeçemiyor." -Peyami Safa, Bir Akşamdı, 134. § "… tertemiz şırıngalarını, ispirto şişelerini, hassalarını fenni tabirlerle medih ve izah ettiği son icat ampulleri tekrar ceplerine doldurur." -Reşat Nuri Güntekin, Eski Hastalık, 42. § "İspirto ile kahve pişirmek dahi Suphi'nin en sade esbâb-ı mükeyyifatından olmasıyla ispirtoya ateş verildi." -Ahmet Midhat Efendi, Acâyib-i Âlem, 13. § "İspirto lambası ve kahve takımları bulunan sepetleriyle..." -Ahmet Hamdi Tanpınar, Mahur Beste, 122. § "Kahve hokkasını ve bunların ortasında ispirtoluğu getirdi." -Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Bir Sürgün, 73. § "Votkaları bitirince ispirto, onu bulamazlarsa kolonyalar içerler, armonik havalarıyla sabahlara kadar tepinirlermiş." -Ruşen Eşref Ünaydın, C. 13, 53. § "Bazen saf ispirto denli zehir zıkkım bu şişelerin içindeki." -Adalet Ağaoğlu, Bir Düğün Gecesi, 48. § "… madeni ispirto, gaz fıçılarını tangur tungur alabildiğine yuvarlayan…" -Ahmet Rasim, Muharrir Bu Ya, 390. § "Eczana camekanlarında, ispirto dolu bir kavanoz içinde,…" -Necip Fazıl Kısakürek, Bir Adam Yaratmak, 89. § "Sokaklar balgam ve ispirto kokuyordu." -Attila İlhan, Kurtlar Sofrası, 323. § "ispirto: Küulu havi mayi ruh, müskiratın esasını teşkil eden ruh." -Ali Seydi, Lugât-i Ecnebiye. 2. mec. İçki: § "Yeni şişeler getiren garsonun gölgesi, karanlıklarda ispirto ile boğulan bu garip giftin karşısında, hayretle donup kalıyor." -Peyami Safa, Bir Akşamdı, 259. § "Türk ırkı diğer ırklar gibi ispirtoyla zevk ve eğlenceye aşırı düşkünlükle bozulmamıştı" -Ziya Gökalp, Terbiyenin Sosyal ve Kültürel Temelleri, 269.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

ispirto anlamı
Kibrit.

Gönen, *Atabey -Isparta
*ödemiş ve köyleri -İzmir
Büyükbelen -Manisa
*Burhaniye -Balıkesir
Pazarcık *Bozüyük -Bilecik
*Antakya -Hatay
*Bor -Niğde
Atlandı *Kadınhanı -Konya
Bağyaka *Finike -Antalya
-Kıbrıs

ispirto eş anlamlısı

alkol
is. (‘ler ince okunur) 1. kim. Bira, şarap vb. sıvıların veya pancar, patates nişastasının şekere dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan glikoz çözeltilerin mayalaşmış özlerinin damıtılmasıyla elde edilen, kokulu, uçucu, yanıcı, renksiz sıvı, ispirto, etanol, etil alkol. 2. mec. Her türlü alkollü içki: "Nefesleri alkol kokan bu kimseler pis paçavralar giyinmişlerdi." -P. Safa.

"ispirto" için örnek kullanımlar

İspirto evlerde temizlik işlerinde ve yakıt olarak kullanılan bir kimyasal maddedir. Türkçeye batıdan gelen ispirto (İtalyanca spirito)
Kaynak: İspirto
Brendi, damıtılmış şarap tan üretilen yüksek dereceli (%40 ile %60 alkol yoğunluğna sahip) ispirto . Üzüm den yapılan şarabın yanı sıra
Kaynak: Brendi
simgesiyle gösterilen Fahrenheit derecesi ölçeğini ortaya koydu. 1720 termometresini daha da geliştirerek ispirto yerine ilk kez civa yı kullandı.
Kaynak: Daniel Gabriel Fahrenheit
Konyak , TDK 'nın tanımına göre, damıtılmış şarap tan üretilen yüksek dereceli ispirto nun gelen adı. Kanyak. Fakat gerçekte Brendi .
Kaynak: Konyak (anlam ayrımı)
Siyah yılankökü özü tablet formatının yanı sıra ispirto eriyiği şeklinde de mevcuttur. Bu eriyiğin uygun dozu 90 derecelik ispirto ile
Kaynak: Siyah yılankökü
Otomobil benzini % 17• Aydınlatma lambaları % 27• Sentetik yağlı ispirto % 100• Zırai kimyasallar % 80• Sentetik kauçuk % 23• Sentetik
Kaynak: Başkurdistan
farklı ürün) karıştırılmamış olduğunu anlamak için, bir kaşık bal az bir miktar suda eritilerek, üzerine saf alkol (ispirto ) damlatılmalıdır.
Kaynak: Çam balı
Aynı zamanda maya üreticisi olan Stockerau 'lu ispirto imalatçısı aslında sadece şirketin maya fabrikasıyla ilgileniyordu. 1945 yılında
Kaynak: Ottakringer Biraevi
ve zımpara ile silinerek, pürüzsüz bır satıh elde edildikten sonra, ispirto içinde eritilmiş gomalak cila (bir çeşit reçine) ile parlatılır.
Kaynak: Sedef kakma
Anlatilan niteliklere sahip olmayan incirlere de “hurma” denir ve bunlar daha çok ispirto üretiminde kullanilir. Yetistirmekten çok
Kaynak: Aydın (il)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.