Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

kalp ne demek?

 - 6 sözlük, 8 sonuç.

BSTS / Anatomi Terimleri Sözlüğü

kalp anlamı Lat.cor
(Anatomi) Tüm kan dolaşımını ritmik kasılmalarıyla sağlayan, konik biçimli kassel organ, yürek, kor.

BSTS / Biyoloji Terimleri Sözlüğü

kalp anlamı
bakınız» yürek

BSTS / Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü

kalp anlamı İng. hearth
Yürek.

Güncel Türkçe Sözlük

kalp, -bi anlamı
(I) is. 1. anat. Göğüs boşluğunda, iki akciğer arasında, vücudun her yanından gelen kanı akciğerlere ve oradan gelen temiz kanı da vücuda dağıtan organ, yürek: "Bak ellerim nasıl titriyor, bak alnım nasıl yanıyor, bak kalbime nasıl çarpıyor." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Kalp hastalığı: Kalpten öldü. 3. mec. Sevgi, gönül. 4. mec. Bir ülkenin, bir kuruluşun işleyiş, yönetim ve varlığını sürdürme bakımından en önde gelen yeri. 5. mec. Duygu, his: "İnsanı tekrar, kalp ve fikir cennetine eriştirebilecek tek kudret kadındır." -H. E. Adıvar.
kalp, -bi anlamı
(II) is. esk. Bir durumdan başka bir duruma çevirme, dönüştürme.
kalp anlamı
(III) sf. 1. Düzme, sahte, geçmez (para). 2. mec. İşe yaramaz, tembel: Kalp adam. 3. mec. Yalancı, kendine güvenilmeyen: "Kalp herifin biri bu..." -R. H. Karay.

Türkçe - İngilizce

kalp anlamı
sıfat
1) false
2) counterfeit
3) forged
4) queer
5) mock
6) phony
7) base
8) bogus
9) phoney
10) spurious

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

kalp anlamı
(< Ar. kalb) kalp

kalp eş anlamlısı

dönüştürme
is. Dönüştürmek işi, tahvil: "İşi uzatmanın, yaşadığımız her günü işkenceye dönüştürmenin de bir anlamı yoktu." -A. Ümit.
duygu
is. 1. Duyularla algılama, his: Bitkilerde duygu var mı? 2. Belirli nesne, olay veya bireylerin insanın iç dünyasında uyandırdığı izlenim: "Bu laflarda gerçek payı ne kadar çoksa duygu payı da ondan az değildir." -B. Felek. 3. Önsezi: "Yolunuzu değiştirmeniz lazım geldiğini de sezecek kadar bir duygum vardır." -A. Gündüz. 4. Nesneleri veya olayları ahlaki ve estetik yönden değerlendirme yeteneği. 5. Kendine özgü bir ruhsal hareket ve hareketlilik: "Bütün bu hatıraların yerini bir tek duygu, fena bir duygu, fenayım, fena oluyorum, çok fenayım duygusu kapladı." -P. Safa.
gönül
is. 1. Sevgi, istek, düşünüş, anma, hatır vb. kalpte oluşan duyguların kaynağı: "Gönüllerin birbirine kaynaştığı o günler millî bayramlarımızdan biriydi." -O. S. Orhon. 2. mec. İstek, arzu: Okumaya gönlün var mı?
his
is. 1. Duygu: "Birisi duygularına, hislerine kulak verir, öteki hile ve desise seslerine ..." -B. Felek. 2. Duyu. 3. Sezgi, sezme.
tembel
sf. 1. İş görmeyi, çalışmayı sevmeyen, çaba göstermekten, sıkıntıdan kaçan (kimse), üşengeç: "Tembeller ve işsizler daha çok yorulurlar." -A. Ş. Hisar. 2. tıp Fonksiyonunu yerine getirmede yavaşlık gösteren (organ): "Galiba karaciğeri de tembel." -H. Taner.
yürek
is. 1. anat. Kalp. 2. Bir kimsenin ruhsal yönü, gönül: "Fazıla Hanım'ın elleri terliyor, yüreği sarsılıyordu." -S. F. Abasıyanık. 3. Kupa (I). 4. mec. Herhangi bir şeyden çekinmeme, korkmama, yüreklilik, korkusuzluk, cesaret: Bu iş yürek ister. 5. mec. Acıma duygusu: "Ona merhume demek bile yürek parçalayıcı bir şeydir." -R. N. Güntekin. 6. hlk. Mide, karın, iç: "Ayşe Hanım, kahveciden limon şekeri almış, yürek ferahlatır diye uzatıyor." -S. M. Alus.

"kalp" için örnek kullanımlar

Yüksek tansiyon veya kalp hastalığı glokom riskini arttırabilir.
Increase the risk of heart disease, high blood pressure or glaucoma.
Kaynak: haber.mynet.com
Fenerbahçe son bölümünde taraftarına 'kalp krizi' yaşattığı maçta V.
The last part of Liverpool supporters 'heart attack' inflicted match V.
Kaynak: radikal.com.tr
Yazar, 49 yaşında spor yaparken bir kalp krizi sonucunda hayatını kaybetti.
The author, 49-year-old died as a result of a heart attack during sport.
Kaynak: sabah.com.tr
Bu maça kalp dayanmaz Schalke 04 Galatasaray rövanş maçı dişe diş geçti.
This game does not rely on the heart of Galatasaray FC Schalke 04 was a rematch tooth for a tooth.
Kaynak: spothaber.com
Kalp veya yürek (Arapça : قلب kalb; Latince : cor ; Yunanca : Καρδιά kardia), kalp kası olarak bilinen özel bir tip çizgili kastan oluşmuş
Kaynak: Kalp
Kalp krizi, kalp enfarktüsü ya da akut myokard enfarktüsü (Sıklıkla MI (Myocardial infarction) veya AMI (acute myocardial infarction)
Kaynak: Kalp krizi
Kalp cerrahisi, kalp cerrah ları tarafından gerçekleştirilen kalp veya dört büyük damar üzerinde yapılan cerrahi operasyonlardır.
Kaynak: Kalp cerrahisi
Kalp çarpıntısı, kalbin hızlı güçlü ya da düzensiz çalışması. Kalp çarpıntısı çoğunlukla sinir sel bir durumdur; kişinin ya kalp hastalığı
Kaynak: Kalp çarpıntısı
Kalp pili, kalbin yeterli elektrik sel uyarıyı oluşturamaması ve/veya tüm kalp dokusuna yeterli şekilde ulaştıramaması durumunda yeterli
Kaynak: Kalp pili
Kardiyoloji, kalp ve dolaşım sistemi hastalık larını inceleyen bilim dalıdır. Kardiyoloji önceleri iç hastalıklarının (dahiliye) bir alt
Kaynak: Kardiyoloji
thumb | Kardiyak kateterizasyon laboratuvarı Kardiyak kateterizasyon (kalp kateterizasyonu) , kalp boşlukları na veya kalp damar ları
Kaynak: Kalp kateterizasyonu
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.