Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

mefkûre ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

mefkûre anlamı
is. (mefkû:re) esk. Ülkü, ideal.

Kişi Adları Sözlüğü

Mefkûre anlamı Köken: Ar.
Söyleyiş: (mefkû:re) Cinsiyet: Kız
Ülkü, ideal.

mefkûre eş anlamlısı

ideal
is. 1. fel. Ülkü: "Büyük ideal sahiplerinin ilk kudretleri ketum oluşlarıdır." -A. Gündüz. 2. sf. Düşüncenin tasarlayabileceği bütün üstün nitelikleri kendinde toplayan: "Benim de kendime mahsus ideal hayallerim olur." -S. F. Abasıyanık. 3. sf. Uygun: "Söyle şunlara, biz burayı münasip bulduk. Tek taraflı asma köprü için ideal bir yer." -A. Kulin.
ülkü
is. 1. Amaç edinilen, ulaşılmak istenen şey, ideal: "Millî birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek geliştirmek millî ülkümüzdür." -Atatürk. 2. İnsanı duyular dünyasının üstüne yükselten ve hiçbir zaman tam olarak gerçekleştirilemeyecek olan, yalnızca erişilmesi istenen amaç olarak kalan kılavuz ilke, örnek yargı ölçüsü, mefkûre, ideal, vizyon: "Bu yarının dünyasını, insanlığını düzenleyecek ülkünün sahipleri!" -H. E. Adıvar. 3. fel. Gerçekte olmayıp yalnız düşüncede tasarım biçiminde var olan, yalnızca düşünce ile kavranabilen şey, ideal.

"mefkûre" için örnek kullanımlar

Esasları adlı eserinde Turancılığı "uzak mefkûre" ilan ederek, Türkiye devletinin kuruluşunu esas alan yeni bir Türkçülük tanımı getiriyordu.
Kaynak: Turancılık
Esasları adlı eserinde Turancılığı "uzak mefkûre" ilan ederek, Türkiye devletinin kuruluşunu esas alan yeni bir Türkçülük tanımı getiriyordu.
Kaynak: Türkçülük

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.