Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

melal ne demek?

 - 1 sözlük, 1 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

melal, -li anlamı
is. (mela:li, l ince okunur) esk. 1. Can sıkıntısı, usanç: "Melalimizi avutmak için bin türlü eğlence, bin türlü zevk icat ettik." -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Üzüntü, hüzün, dert: "Her zaman, doğduğu, çocukluğunu geçirdiği memleketin rüzgârlarıyla bir melal duyardı." -S. F. Abasıyanık.

melal eş anlamlısı

dert
is. 1. Üzüntü: "Gündüz ya bir yere sokulup uyur ya sessiz sedasız sokaklarda dolaşır. Fakat akşam oldu mu derdi teper." -H. E. Adıvar. 2. Hastalık: "Hastayım derdime verem diyorlar." -F. N. Çamlıbel. 3. Ağrı. 4. mec. Sorun, kaygı: "Ne var ki dert evin satılması ile bitmeyecekti." -T. Buğra. 5. hlk. Ur: Boynunda dert çıkmış.
hüzün
is. Gönül üzgünlüğü, gam, keder, sıkıntı: "Morgun parlak mermer duvarlarında dağılan gölgemin hüzün verici bir görüntüsü var." -A. Ümit.
usanç
is. Usanma duygusu, bıkma, bıkkınlık, melal: "Çehremde usanç alametlerinin arttığını sezen kâhya sustu." -R. H. Karay.
üzüntü
is. Olması istenilmeyen olaylardan doğan ruh tedirginliği, teessür: "Sesinde bir üzüntü hatta bir sitem sezdim." -A. Gündüz.

"melal" için örnek kullanımlar

Hal-hatır ” sorma klasikleşmiş bir deyim, genelde; “ Hoş geldiniz, mal- melal, çoluk- çocuk ev halkı nasıl “ şeklinde. Uzaktan geliniyorsa
Kaynak: Sarıyayla, Nazımiye
ağladığım günleri an sen Sengin Semai Suz–i Dil Şarkı Baharda bu yıl bir melal var Düyek Suz–i Dil Şarkı Rüzgar ne fısıldar Aksak Suzinak
Kaynak: Rakım Elkutlu

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.