Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

mütalaa ne demek?

 - 3 sözlük, 3 sonuç.

BSTS / İç Hastalıkları Terimleri Sözlüğü

mütalaa anlamı Alm. meinung
Adli davada bilirkişilerin verdikleri fikirler.

Güncel Türkçe Sözlük

mütalaa anlamı
is. (müta:laa, l ince okunur) esk. 1. Okumaya, ders çalışmaya ayrılan zaman, etüt: "Mütalaada önüne biyoloji kitabını açmış, iki satır okuyor, beş satır dalga geçiyordu." -Ç. Altan. 2. İrdeleme, müzakere, görüş: "Kolordu kumandanlarının fikir ve mütalaalarını bilmek, bence pek faydalı idi." -Atatürk. 3. Düşünce.

Türkçe - İngilizce

mütalaa anlamı
considered

mütalaa eş anlamlısı

düşünce
is. 1. Uzay ve zamanın ötesinde, öznenin dışında, kendiliğinden var olan, duyularla değil, yalnızca ruhen algılanabilen asıl gerçeklik, mütalaa, fikir, mülahaza, ide, idea: "Anlaşmazlıklarda aracılığına, zor durumlarda düşüncesine başvurulur." -T. Buğra. 2. Dış dünyanın insan zihnine yansıması. 3. Niyet, tasarı. 4. mec. Tasa, kaygı, sıkıntı: Sınıfta kalma düşüncesi uykumu kaçırdı. 5. fel. İlke, yönetici sav.
etüt
is. 1. Herhangi bir konuda yapılan inceleme, araştırma. 2. Ön çalışma. 3. Belli bir konuyu inceleyen, araştıran eser veya yazı: "1848'de bir İslav mecmuasında çıkan uzun bir etüt yazısı bir isyanın eseridir." -F. R. Atay. 4. Öğrencilerin, bir belletmenin gözetimi, denetimi altında ders çalışmalarına ayrılan zaman, mütalaa, müzakere: "Dersleri yarım kulak dinliyor, etütlerde uzun uzun mektuplar yazıyordu." -Ç. Altan.
görüş
is. 1. Görme işi. 2. Gözle bir şeyi algılama yetisi. 3. Cezaevi ve hastanede yapılan ziyaret. 4. mec. Bir olay, varlık veya düşünce üzerinde varılan yargı, fikir. 5. mec. Benzerlerinden ayıran özellik, konsept.
müzakere
is. (müza:kere) 1. Bir konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunma, oylaşma: "Cumhuriyet ilanına karar vermek için Ankara'da bulunan bütün arkadaşlarımı davete ve onlarla müzakere ve münakaşaya asla lüzum ve ihtiyaç görmedim." -Atatürk. 2. Sözlü sınav. 3. Etüt, mütalaa.

"mütalaa" için örnek kullanımlar

İdare Meclisi Azaları, şirket işleri hakkındaki görüş, mütalaa ve tekliflerini ancak doğrudan doğruya, Reise var ise Murahhas Azaya veya toplantı esnasında İdare Meclisine yapabilirler.
Members of the Board of Directors, of the company's business vision, and offers considered, but directly during the meeting of Directors or the Managing Director of the Assembly of Reise may have.
Kaynak: finans.milliyet.com.tr
İlçe Tarihinin İstanbul Tarihi içinde mütalaa edilmesi gerekir. İlçe tarihi eser bakımından zengin sayılmaz. Bizans ve Osmanlı dönemine
Kaynak: Esenler
teki Yahudi ayaklanmasını da bastıran başarılı bir generaldi. Tacitus ve çağdaşı tarihçilere göre iyi bir imparator olarak mütalaa edilir.
Kaynak: Titus Flavius Vespasianus
İmparatorları diye adlandırılan imparatorların ilkidir ; saltanatı sıklıkla "3. Yüzyıl Krizleri " diye bilinen dönemin başlangıcı olarak mütalaa edilir.
Kaynak: Maximinus Thrax
Batı'da genel olarak sistemi devirmeyi amaçlamış örneğin proletarya diktatörlüğü görüşlerinin düşünce özgürlüğü içinde mütalaa edilmesine
Kaynak: Düşünce özgürlüğü
Kayıtlar telif, rivayet, sema, kıraat, münavele, kitabet, mütalaa, nazar, muaraza, tashih, temellük başlıklarını taşımaktadır.
Kaynak: El yazması
Hukuki yardıma ihtiyacı olan gerçek ve tüzel kişilerin hukuki görüş, mütalaa, rapor ve hukuki yardım taleplerinin teminine yardımcı olmak
Kaynak: Hukukun Üstünlüğü Derneği
ve Ebu İshak İsferaini'nin usullerini iyice kavradıktan sonra, meşhur kelam alimlerinden Ebubekir el-Bakıllani'nin kitaplarını mütalaa etti.
Kaynak: Kuşeyri
Onun ansiklopedik âlim İbn-i Sina 'nın " İşarat ve'l-Tembihat" kitabını kendi hocasının yanında mütalaa etdiğini bildirmiştir.
Kaynak: Ebu Hasan Behmenyar
Kimyasal ve biyolojik silahların yasaklanmasına yönelik hükümetler arası mütalaa, 1968'de 18 ülkenin dahil olduğu Silahsızlanma Komitesi
Kaynak: Kimyasal Silahlar Sözleşmesi
sebebiyle kasıtlı ve maksatlı olduğu açıkça belirmiş olduğundan topluluğun faaliyeti sakıncalı mütalaa edilerek süresiz olarak kapatılmıştır."
Kaynak: Ankara Sanat Tiyatrosu
Baskınlar, tüm isyan ittifaklarının bağlantıları yok edildiğinden bir başarı olarak mütalaa edildi. 9 yılında 20,000 Roma askerinin öldüğü
Kaynak: Germanicus
Her kimyevi madde, toksik etkisine bağlı olarak altı sınıftan birinde mütalaa edilir. Çok fazla toksik, çok toksik, orta derecede toksik,
Kaynak: Toksikoloji
Yorum olarak: devamlı hayatta kalabilmek için bilinmesi gerekli bir sanat şeklinde mütalaa edilebilir; bununla beraber Nindokai 'ı
Kaynak: Nindokai
Başlangıçta fıkıh içerisinde mütalaa edilen kelâm, daha sonra ilm-i tevhid olarak adlandırılmıştır. Fıkıh; âmel î meseleler üzerinde,
Kaynak: Kelâm
Yine özel bibliyografyalar grubunda mütalaa edilen iki çeşit bibliyografya daha vardır: Şahıs bibliyografyaları: Bir veya birkaç şahsa
Kaynak: Bibliyografya
Şevket Önay Bilgin 'in de aralarında bulunduğu 27 sanığın yargılandığı davada, Cumhuriyet Savcısı Selamettin Celep esas hakkında mütalaa verdi.
Kaynak: Etibank

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.