Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

okşamak ne demek?

 - 3 sözlük, 5 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

okşamak anlamı
(-i) 1. Sevgi, şefkat belirtisi olarak elini bir şeyin üzerinde yavaş yavaş gezdirmek veya ona hafifçe vurmak: "Oğlan kızın yanına geldi, saçlarını okşuyor." -H. Taner. 2. (nsz) mec. Hafifçe dövmek: . 3. mec. Bir kimseyi hoşnut etmek: "Mektuplarında onun onurunu okşayacak, endişelerini hafifletecek cümleleri artırdı." -Ç. Altan. 4. esk. Benzemek, andırmak, hatırlatmak: Bu iki sarı birbirini okşuyor.

Türkçe - İngilizce

okşamak anlamı
fiil
1) fondle
2) caress
3) pat
4) stroke
5) pet
6) grope
7) dandle
8) canoodle

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

okşamak anlamı
Benzemek, andırmak.

Alacahöyük -Çorum
Erkinis *Yusufeli -Artvin

okşamak anlamı
Benzemek.

Çorum
Yozgat
*Bünyan Kayseri

okşamak anlamı
Okşamak

Adana, Osmaniye

okşamak eş anlamlısı

andırmak
(-i) Benzer yanları bulunmak, çağrıştırmak: "Avrupa'nın ikinci, üçüncü derecedeki otellerini andıran birkaç otel de taştandır." -S. Birsel.
benzemek
(-e) 1. İki kişi veya nesne arasında birbirini andıracak kadar ortak nitelikler bulunmak, andırmak: "Ona göre işlemeyen, kurulmuş, bozulmuş bir saat hastalanmış bir insana benzerdi." -A. H. Tanpınar. 2. Sanısını uyandırmak, gibi görünmek: "Bu zavallı çokça içmişe benziyor, gözleri buğulanmış, biraz da kaymış." -M. Ş. Esendal.
hatırlatmak
(-i, -e) Anımsatmak: "Benimseyemediği çapraşık bir dünyanın binbir dolabı içinde bunalmış genç bir öğrenciyi hatırlatıyordu." -E. İ. Benice.

"okşamak" için örnek kullanımlar

Bugün botanik bahçeleri daha çok süs bitkilerini sergilerken akrabalıklarını yansıtmaya da özen göstererek, hem göz beğenisini okşamak, hem
Kaynak: Botanik bahçesi
Bir adam bir kadını okşamak ister kadın ona direnir ve adam sonra adam piyano ve çürümüş bir ölü eşek sürükler. Filmin sonunda, kadın
Kaynak: Bir Endülüs Köpeği

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.