Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

sevdalı ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

sevdalı anlamı
sf. 1. Sevdaya tutulmuş olan, tutkun, vurgun, âşık: "Sen meğer ta o sıralardan sevdalıymışsın enişteye teyze." -A. Ağaoğlu. 2. mec. Bir şeye gereğinden çok düşkünlük gösteren, eğilim duyan.

Türkçe - İngilizce

sevdalı anlamı
sıfat
1) lovesick

sevdalı eş anlamlısı

aşık
is. anat. 1. Aşık kemiği. 2. mim. Aşırma.
âşık
is. (a:şık) 1. Bir kimseye veya bir şeye karşı aşırı sevgi ve bağlılık duyan, vurgun, tutkun kimse. 2. Sevişen bir çiftten kadına oranla genellikle erkeğe verilen ad. 3. Ozan: "Dinleyin âşıklar benim sözümü / Felek yaktı kül eyledi özümü" -Halk türküsü. 4. tkz. Dalgın, kalender kimse: Âşık yine geç kaldın. 5. ünl. tkz. "Ahbap, arkadaş" anlamında bir seslenme sözü: Âşık! Anlat bakalım, neler yaptın?
tutkun
sf. 1. Gönül vermiş, meftun, meclup: "Kapıda bekleşen tutkunlarından bir tanesinin arabasına atladığı gibi ortadan kayboluyordu." -E. E. Talu. 2. Bir şeye alışmış, bağlanmış, düşkün: "Ben yine eskisi gibi tutkunum tiyatroya." -N. Cumalı.
vurgun
is. 1. Kolayca ve haksız ele geçen kazanç. 2. Sıcak, soğuk, dolu vb. etkilerle ürünlerde görülen zarar: Dolu vurgunu elma. 3. Çok derinlerdeki suyun basıncı dolayısıyla iki akıntı arasında sıkışıp kalma, düzenli hava alıp verememe, birden su yüzüne çıkma vb. durumlarda dalgıcın uğradığı inme veya ölüm. 4. sf. Silahla yaralanmış olan. 5. sf. mec. Birine veya bir şeye vurulmuş, bağlanmış, sevmiş olan, sevdalı, âşık: "Onun da kendisine vurgun olduğuna gönülden inanmaktadır." -T. Buğra.
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.