Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

silkelemek ne demek?

 - 2 sözlük, 2 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

silkelemek anlamı
(-i) 1. Üstündeki şeyleri düşürmek, kaydırmak için bir şeyi üst üste, birden silkmek: "Avcı, elinde ipi silkeleyerek yavaş yavaş ağını çekiyordu." -M. Ş. Esendal. 2. Kuvvetle sarsmak: Birini yakasından tutup silkelemek. 3. mec. Dövmek. 4. mec. Sarsmak, etkilemek. 5. mec. Yük olan, yük sayılan birinin geçim ve sorumluluğunu üstünden atmak: "Seni ben değil, amma bu çeneyle galiba damadın sokağa silkeleyecek." -R. N. Güntekin.

Türkçe - İngilizce

silkelemek anlamı
fiil
1) shake
2) shake out
3) shake down
4) shake off
5) shake up

silkelemek eş anlamlısı

dövmek
(-i) 1. Tokat, yumruk, tekme vurarak canını acıtmak: "Harp Divanına vermeden önce, şurada kemiklerini kırıncaya kadar bir dövsem!" -H. E. Adıvar. 2. Çamaşır, halı vb.ni tokaç, sopa gibi şeylerle vurarak temizlemek. 3. (-de) Bir şeyi toz durumuna getirmek için ezmek: Döveçte karabiber dövmek. 4. Ezmek. 5. Çırpmak. 6. Ateşte ısıtılarak yumuşatılmış bir madeni, vurarak istenilen biçime getirmek: Demiri tavında dövmeli. 7. Topa tutmak: Gemi kaleyi dövdü. 8. Çarpmak, sertçe dokunmak: "Ayakları ile suyu dövüp ürküttüğü balığı gagası ile havalandıran beyaz pelikan." -S. F. Abasıyanık. 9. (nsz) Davul vb. çalmak, vurmak.
etkilemek
(-i) 1. Etkiye uğratmak, tesir etmek: "Toplumu etkileyen olaylara herkes kendi yorumunu katıyor." -N. Cumalı. 2. Karşısındaki kişiyi kendi duygu ve istekleri doğrultusuna yöneltmek.
sarsmak
(-i) 1. Birdenbire ve güçle kımıldatmak, sallamak, oynatmak, titretmek: "Kalkın bakalım, diye çocukların karyolalarını sarsıyorlardı." -Ç. Altan. 2. mec. Zarar verecek yolda etkilemek, aksatmak: "Çok sevdiği annesinin ölümü onu çok sarsmıştı." -S. F. Abasıyanık.

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.