Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

ulam ne demek?

 - 5 sözlük, 7 sonuç.

BSTS / Matematik Terimleri Sözlüğü

ulam anlamı İng. category Osm. kategori Lat.categoria Alm. Kategorie Fr. catégorie Katêgoria
Ne (…)nesneler yığınıyla her (…) için A dan B ye yapı dönüşümleri adı verilen bir Yapı (A,B) kümesi ve her (…) için aşağıdaki koşulları gerçekleyen bir Yapı (A,B)xYapı (B,C) (…)Yapı (A,C) işlemi olan yapı : a) Yapı (A,B), Yapı (A',B') kümeleri A=A', B = B' olmadıkça ayrıktırlar, b) Her (...) için sırayla Yapı (...), Yapı (B,A) kümelerinin öğeleri için soldan ve sağdan birim görevini gören bir (…)Yapı (A,A) yapı dönüşümü vardır, c)(…)Yapı (A,B),(…)Yapı (B,C), 'he Yapı (C,D) için (hog)of = ho(gof) dir.

BSTS / Toplumbilim Terimleri

ulam anlamı İng. category Osm. makule Fr. catégorie
Nesnel gerçekliğin ve bilginin en genel ve temel özelliklerini, yanlarını ve ilişkilerini yansıtan temel kavramların, her biri.

Güncel Türkçe Sözlük

ulam anlamı
is. 1. Aralarında herhangi bir bakımdan ilgi veya benzerlik bulunan şeylerin tümü, makule, kategori: "İnsan üstüne düşünenlerin hepsi, her iki ulamda da yetkinliğe az rastlandığı görüşünde birleşirler." -A. Erhat. 2. fel. ve man. Nesnel gerçekliğin ve bilginin en genel ve temel özelliklerini, ilişkilerini yansıtan temel kavramların her biri, nicelik, nitelik, bağıntı, makule, kategori.

Kişi Adları Sözlüğü

Ulam anlamı Köken: T.
Cinsiyet: Erkek
1. Kesintisiz, sürekli. 2. Aralarında herhangi bir bakımdan ilgi veya benzerlik bulunan şeylerin tümü. 3. Yetenekli, becerikli. 4. Grup, demet, topluluk, kategori.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

ulam anlamı
Yüklenti, angarya.

Karakoyun *Iğdır -Kars
*Erciş -Van

ulam anlamı
Ekli, bağlı.

Tekeler *Silifke İçel

ulam anlamı
< ET ulam: ücretsiz, ve bazan sıra ile görülen iş; angarya

ulam eş anlamlısı

bağıntı
is. 1. Bir nesneyi başka bir nesne ile uyarlı kılan bağ. 2. biy. Organizmanın değişik yapı, özellik ve olaylarında görülen karşılıklı ilgi, bağlılık, korelasyon. 3. jeol. İki ayrı veri grubu arasında bulunan ilişki derecesinin ölçümü, deneştirme, korelasyon. 4. fel. İki veya daha fazla değişken arasındaki bağıntı. 5. fel. Görelik. 6. mat. İki veya daha çok nitelik arasında matematik işlemleri yardımı ile kurulan bağlılık veya eşitlik: Bir dairenin "r" yarı çapı ile alanı arasında şöyle bir bağıntı vardır: S=r².
kategori
is. 1. Aralarında herhangi bir bakımdan ilgi veya benzerlik bulunan şeylerin tamamı, grup, ulam: "Üçüncü kategoride, vatandaşlık bilinci aşılamaya çalışan yazılar toplanıyordu." -E. Şafak. 2. fel. ve man. Ulam.
makule
is. (maku:le) esk. 1. Takım, çeşit. 2. fel. ve man. Ulam.
nicelik
is. 1. Bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen veya azalıp çoğalabilen durumu, kemiyet, miktar, kantite: Bir şeyin niceliğinden çok niteliğine önem vermeli. 2. Bir şeyin eşit parçalara bölünebilen ve ölçülebilir olan yanları. 3. Genellikle sayılabilen, toplamı doğrudan sayı olarak belirtilebilen genel özellik.
nitelik
is. 1. Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik, vasıf, keyfiyet: "Niteliğini kestiremediği müzmin iştahsızlıktan yorgun düşmüş." -A. İlhan. 2. Bir şeyin iyi veya kötü olma özelliği, kalite. 3. fel. Bireyi, nesne veya yaşantının bir yönünü ötekilerden ayırt etmeye yarayan ve ölçülebilen özellik, keyfiyet.

"ulam" için örnek kullanımlar

ve bundan dolayı mevcut birlikteliğin gerçek değer yargıları içinde yönetilen ileri düzey bir ulam (felsefi kategori) olduğu düşünülmüştür.
Kaynak: Varoluşçuluk
başka türlü olamayacak olma durumunu dillendiren, olduğundan başka türlü olmanın mantıksal bakımdan olanaksızlığını dile getiren felsefi ulam .
Kaynak: Zorunluluk
Atadan tuvup turur, Teŋri Teŋridän, Yarïχ Yarïχtan, čïn Teŋri čïn Teŋridän, etilmey Ataγa tözdeš tuvup turur; andan ulam bar barča bolγan turur.
Kaynak: Codex Cumanicus
WikiMapia belirli bir bölgenin işaretlenmesine ve bu bölgenin dil, başlık, tanım ve ulam gibi özelliklerinin tanımlanmasına izin
Kaynak: WikiMapia
İlk wikt:kategori | ulam 'da göreceli boyutlar ile ilgili güzel şekillendirme ḥosn-e taškīl. ve yöntemler wikt:usûl | unicode | oṣūl ve
Kaynak: Nesih
Fransızca kökenli alıntı sözler: kategori | ulam | catégorie | kompleks | karmaşık | complexe | komünikasyon | iletişim | communication |
Kaynak: Türkçedeki yabancı kökenli sözcüklerin Türkçe karşılıkları

Yakın Kelimeler

(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.