Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

yakıştırmak ne demek?

 - 4 sözlük, 4 sonuç.

Güncel Türkçe Sözlük

yakıştırmak anlamı
(-i, -e) 1. Yakışacak bir duruma getirmek, uygun duruma koymak, yaraştırmak: "Yakışıklı, orta boylu, giydiğini kendisine yakıştırır, kendini saydırabilir bir adam." -M. Ş. Esendal. 2. Uygun ve yerinde görmek, iyi karşılamak: "Ancak kızı o oğlana bir türlü yakıştıramadı." -T. Buğra. 3. Uydurmak. 4. mec. Bir durum veya niteliği bir kimse için düşünmek, yormak.

Tarama Sözlüğü

yakıştırmak anlamı
Yaklaştırmak.

Türkçe - İngilizce

yakıştırmak anlamı
fiil
1) fit
2) tailor

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

yakıştırmak anlamı
Önemli olaylar, acılar, ayrılıklar, seviler üstüne türkü, ağıt yapmak, düzmek.

Karahadırlı, Çiftepınar *Mersin -İçel

yakıştırmak eş anlamlısı

uydurmak
(-i, -e) 1. Uymasını sağlamak: "Gözlerini kilidi sökülmüş ve büyümüş anahtar deliğine uydurdu." -P. Safa. 2. (-i) Hayal gücünden yararlanarak gerçek dışı bir şey söylemek, yakıştırmak: "Terzinin kendi sözünü yanlış anlamış olduğu hikâyesini uydurmuş olmalıydı." -A. Ş. Hisar. 3. (-i) tkz. Elde etmek, sağlamak, bulmak. 4. (-i) kaba Cinsel birleşmede bulunmak, becermek.
yaraştırmak
(-i, -e) Uygun görmek, yakıştırmak, tensip etmek: "Sana işin kolayına başvurmayı yaraştıramıyorum doğrusu." -N. Hikmet.
yormak
(I) (-i) 1. Yorgun duruma getirmek: "Teknik teferruatla okurlarımı yormak istemiyorum." -F. R. Atay. 2. mec. Sıkıntıya sokmak, üzmek: "Ömer, kalbimi en çok yoran bir sima gibi hatırımda kaldı." -H. E. Adıvar.
yormak
(II) (-i, -e) 1. Bir anlam vermek, yorumlamak: "Hayvanlara insanca duygu ve düşünceler yormak ne derece doğrudur bunu da kestiremiyorum." -H. Taner. 2. Bir sebebe bağlamak, bir duruma işaret saymak.

"yakıştırmak" için örnek kullanımlar

Ancak; o dönemde 72 haneyle en büyük köyü olma özelliğine sahip durumdaki Alakoç'u merkezliğe yakıştırmak akılcı bir tahmin olacaktır.
Kaynak: Sarıkavak, Çamlıdere

Yakın Kelimeler

Google Reklamları
(Tahmin etmek için bir harf girin)
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.