Sözce'de sorgulama yapmak için bir kelime girin

dizge ne demek?

 - 20 sözlük, 21 sonuç.

BSTS / Bilişim Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system Osm.sistem Fr. système
Aralarında ilişkiler bulunan, böylece belli bir işlevi olan bir bütün oluşturacak biçimde etkileşen nesneler topluluğu. Bir dizgeyi oluşturan nesneler arasında kişiler, makineler, yordam, izlence ya da veriler bulunabilir. Ayrıca bu nesneler de kendi başlarına birer dizge niteliği taşıyabilir; bu durumda dizgenin altdizgelerinden söz edilir.

BSTS / Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı Fr. Système
Eski Yunan tartıbiliminde, sayısı sınırlanmamış olan ve üye (membre) denilen birçok parçalardan ibaret bulunan uzun dize.

BSTS / Felsefe Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system Osm.sistem, manzume, meslek Alm.System Fr. système systema < synestanai
(Yun. systema < synestanai = birlikte yerleştirmek, örgütlü bir bütün içinde toplamak, bir araya koymak, birleştirmek) : Birlikli bir ilkeye göre düzenlenmiş bütün. Bu anlamda: 1- Kendi içine kapalı, düzenli bir bütün. (Ör. evren, yıldızlar dizgesi.) 2- Bir ilkeye ya da dünya görüşüne göre düzenlenmiş düşünceler, bilgiler, öğretiler bütünü. 3- Birbirine bağlı bilimsel ya da felsefî düşünceler birliği; bir düşün (ide) yöresinde toplanmış çeşitli bilgiler. // Dizge kuramdan daha geniştir; bir filozofun felsefe dizgesi onun kuramlarının bütününden oluşur.

BSTS / Fizik Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system Osm.sistem Alm. System Fr. système
Bir bütünü oluşturacak biçimde karşılıklı olarak birbirine bağlı öğelerin tümü.

BSTS / Fiziksel Kimya Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system Osm.sistem Alm. System Fr. système Jap. kei
Üzerinde ölçme yapılan ya da söz konusu olan belirli nesneler topluluğu.

BSTS / Gökbilim Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system Alm. System Fr. système
Kendine özgü bir düzen ve sırası olan topluluk. Gezegenler dizgesi,'Samanyolu dizgesi, gözerimi konsayıları dizgesi gibi.

BSTS / Kimya Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system Osm.sistem Alm. System Fr. système
Aralarında ilişki bulunan ve amaca göre çevresinden belirli sınırlarla ayrılmış özdek, olay ve süreçlerin seçilmiş kümesi.

BSTS / Mantık Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system Alm. system Fr. système
Herhangi sayıda nesneden oluşan bütün. Krş.. sıralanmış n-li dizge, yapı.

BSTS / Matematik Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system Osm.sistem Lat.systema Alm. System Fr. système systêma
1 - Ortak kimi özellikleri olan çokluklar kümesi. 2 - Belirli bir gerçeğe ilişkin kurallar kümesi.

BSTS / Metalbilim İşlem Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system Osm.sistem Alm. System Fr. système
Bir bütün oluşturacak biçimde, karşılıklı olarak birbirine bağlı öğelerin tümü.

BSTS / Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu

dizge anlamı Osm. heyet Fr. système
(fizik, botanik)

BSTS / Ruhbilim Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system
Belirli bir görevi yerine getirmek için bir bütünün parçaları arasında kurulan işlevsel ilişkilerin tümü.

BSTS / Toplumbilim Terimleri

dizge anlamı İng. system Osm.sistem Fr. système
Aralarında karşılıklı işlevsel bağlılıklar bulunan bir dizi öğenin oluşturduğu bütünlük.

BSTS / Uygulayım Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system Osm.sistem Fr. système
1- genel uygulayım: a. Bir bütünü oluşturacak biçimde birbirine bağlı öğelerin tümü. b. Bir iş, işlemi sonuçlandırmak için kullanılan yöntem ile araçların oluşturduğu düzen. c. bakınız» donatı. 2- kimya, fizik, metalbilim: Üzerinde ölçme yapılan ya da sözkonusu olan belirli nesneler topluluğu. 3- elektrik: Çok evreli bir dalgalı akımın elektrometre kuvvetinin dönüş değişikliklerinde geçiş düzeni. 4- bilişim: a. Birlikte kullanılan işlem, yöntem ve gereçlerin belirli bir örneğini oluşturan birim. b. Birbirinden ayrı ve değişik işler üreten makinelerin oluşturduğu bütün.

BSTS / Yerbilim Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system Alm. System, Formation Fr. systéme
Yerbilimin zaman birimlerine ilişkin bir dönem süresince oluşmuş katman topluluğu.

BSTS / Yöntembilim Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı İng. system Osm.manzume, sistem
Bir birlik oluşturacak biçimde işlevsel olarak örgütlenmiş öğeler bütünü.

Güncel Türkçe Sözlük

dizge anlamı
is. 1. Bir bütün oluşturacak biçimde birbirine bağlı ögelerin bütünü, manzume, sistem. 2. fel. Bir ilkeye veya dünya görüşüne göre düzenlenmiş düşünceler, bilgiler, öğretiler bütünü, manzume, meslek, sistem: "O dizgenin içinde, geleceği insanın umutlu olmasına bağlı tutan bir kayıt yoktur." -M. C. Anday.

Kimya Terimleri Sözlüğü

dizge anlamı
bakınız» sistem

Tarama Sözlüğü

dizge anlamı
Dizlik, diz bağı

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

dizge anlamı
1. Erkeklerin giydiği getr biçiminde çorap, tozluk. 2. Dize kadar uzanan uzun konçlu çorap. 3. Diz kapağını geçen çorap. 4. Çorap bağı. 5. Dört beş santim eninde örülmüş kadın kuşağı.
dizge anlamı
Kadınların boyunlarına taktıkları Altın gerdanlık.

Çanıllı *Ayaş -Ankara

dizge eş anlamlısı

manzume
is. (manzu:me) ed. 1. Şiir: "Başladı kâh ezbere, kâh cep defterinden manzumeler okumaya." -R. N. Güntekin. 2. fel. esk. Dizge.
meslek
is. 1. Belli bir eğitim ile kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş: "Mesleği ile ilgili olanlar bir yana bırakılırsa çok az kitabı vardı." -T. Buğra. 2. Uğraş. 3. fel. Öğreti. 4. fel. Dizge. 5. esk. Çığır, okul, ekol: Edebî meslekler.
sistem
is. 1. Düzen: "Açıklamasının arkasına yeni bir ücretlendirme sistemi getirdiğini ekledi." -L. Tekin. 2. Bir sonuç elde etmeye yarayan yöntemler düzeni: "Servet, nasıl kazanılmış olursa olsun, onun kontrolüne girecek rejim ve sistem memleketi mahvedecektir." -H. E. Adıvar. 3. Yol, yöntem: Eski bir sistem. 4. Bir aracı oluşturan düzen, düzenek, tertibat: Fren sistemi. 5. Model, tip: "... son sistem, pırıl pırıl bir rotatif almışlar." -Y. Z. Ortaç. 6. fel. Dizge.

"dizge" için örnek kullanımlar

Yapı , bütünün bir araya getirilişinde uyulan dizge, strüktür. Yapı , ögeleriyle somut bağımlılığı olan bütün. Yapı,insanların her türlü
Kaynak: Yapı
Eklektisizm, farklı sanatsal dizgelerden alınan öğelerin yeni bir dizge içinde yeniden kullanılmasıdır. Sanat taki farklı çağ ve
Kaynak: Eklektisizm
Hint felsefesi dizge lerinden Vedanta 'nın "ikicisizlik" öğretisinin Sanskritçe karşılığı. Advaita öğretisine göre gerçek, "Atman " ile "
Kaynak: Advaita Vedanta
Eğitim teknolojisi "eğitim bilimleri " ailesinde yer almakla birlikte bilgisayar bilimleri , dizge kuramı , bilişsel bilimler , psikoloji ,
Kaynak: Eğitim teknolojisi
değişken x_1, x_2 ile x_3 bulunur ve bu üç değişken üç ayrı doğrusal denklem içindedir ve böylece doğrusal denklemler (sistemi) dizge elde edilir.
Kaynak: Doğrusal denklem dizgesi
"Bu önermeyi biraz açacak olursak, tutarlı biçimsel bir dizge (sistem) kurallara ve belitlere dayanıyorsa bu dizge kesinlikle karar
Kaynak: Eksiklik teoremi
Kompakt dizge Avustralya Teleskop Ulusal Tesisi (ATNF) (Australia Telescope National Facility) radyo teleskop ağının bir parçasıdır.
Kaynak: Australia Telescope Compact Array
Geometriyi ispat ve aksiyomlara dayalı bir dizge olarak işleyen 13 ciltlik kitabı “Elementler” bu alandaki ilk kapsamlı çalışmaydı.
Kaynak: Öklid
Yaklaşık 1,584 mi² (4,101 km²)lik alana yayılan bu büyük bozulmamış ekosistem (çevre-dizge), 16,000 mi² (44,000 km²) büyüklükteki bir
Kaynak: Buzullar Millî Parkı
Seçim belitini katmaksızın kısaca ZF olarak anılır. Küme ve öğesi olmak terimlerinin tanımsız kabul edildiği biçimsel dizge 1930'da
Kaynak: Zermelo-Freankel küme kuramı
Ortaçağda tanrının varlığı kanıtlamaya yönelik tartışmalarda ve temellendirmelerde önemli bir mantıksal dizge olarak rol oynamıştır.
Kaynak: Ontolojik kanıt
top programı genelde dizge yöneticileri için kullanışlı bir program dır. top programı VMS işletim dizgesinde bulunan monitor process/
Kaynak: Top (Unix)
Çoğul-dizge: 1920'li yıllarda Rus yapısalbilimciler tarafından oluşturulan Çoğul-dizge Kuramı 1970'lerde Itamar Even Zohar tarafından
Kaynak: Çeviribilim
Grafik dizge çökse bile konsolla bundan kurtulmak mümkündür. Çeşitli Unix kabukları mevcuttur. | Kurulum | : Windows Linux Notlar |!
Kaynak: Linux ve Windows'un karşılaştırılması
Vagonmedya.com
2009-2024 © Sözce hakları saklıdır.